Uložit Uloženo

Národní park Slovenský ráj

Hory, úzké soutěsky, vodopády i divoké řeky – to je národní park Slovenský ráj. Svérázné krasové území s množstvím roklinek, úzkých dolin i s několika zachovanými planinami vás okouzlí na první pohled – však byl tento kraj pro své výjimečné přírodní hodnoty vyhlášen národním parkem již v roce 1988. 

Vyrazte na túru do nedotčené přírody. Je tu 300 km turistických tras, na kterých budete zdolávat žebříky, mosty i řetězy a chodit po plošinkách zavrtaných do skály. Velkým lákadlem je Dobšinská ledová jeskyně, která je zapsaná i na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO a která je přístupná jako jediná z 350 jeskyní.

Řeka Hornád za obcí Hrabušice vytváří přibližně 16kilometrový nejmohutnější a nejkrásnější kaňon. Zajímavý je svojí délkou, hloubkou a strmými skalnatými svahy. Na trase je tzv. chodník horské služby se 7 kovovými mostky a dřevěnými lávkami.

Jedna z nejromantičtějších soutěsek Slovenského ráje je pak Suchá Belá, která se vyznačuje bizarními vodopády, skalními okny, prahy a peřejemi. Voda se na určitém úseku ztrácí a v nižších polohách opět objevuje – s tím také souvisí název rokliny. Nejznámější jsou Misové vodopády se soustavou přírodních výtvorů, tzv. obřích hrnců. Nejznámější a také nejatraktivnější z nich je Okienkový vodopád – jeho voda protéká skalním oknem a dál padá po skalní stěně. 

Nahoru